2017. szeptember 23 -
október 15.

A diófa

A diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó... tovább

A diófa hazánkban

A diófa nálunk őshonos növény; már a honfoglaló magyarság ... tovább

A dió

A dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag, legértékesebb... tovább

...és a többi része

A diónak nemcsak a termését, de gyógyászati célra a növény levelét, termésének... tovább

A dió tárolása

A diót száraz, szellős helyen, továbbszárítjuk egy rétegben, majd...tovább

Főoldal Oldaltérkép

...és a többi része

A diónak nemcsak a termését, de gyógyászati célra a növény levelét, termésének külső húsos burkát (diókopács), és a csonthéjon belül a terméseket elválasztó, éretlenül nagyon keserű hártyát is hasznosítják.

A diólevél hivatalosan elismert gyógynövény. Antimikrobiális, összehúzó hatású. Gyógyteaként és gyomorkeserűként is használják. Szájnyálkahártya-gyulladásra, fogínygyulladásra jó. Főzete bélhurut, magas vérnyomás és bélférgesség ellen használatos. A szétmorzsolt levél vagy forrázata bőrkiütések gyógyítására és rövarűzőnek alkalmas. A levélből készült főzetet régen fejtetű ellen és a haj színezésére használták. 

A dióbél-gerezdeket elválasztó belső válaszfal ugyancsak gyógyhatású, teában.

A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetén javasolják.

A dió zöld burkából dióolajnak nevezett hajkenőt és barnafapácot készítenek. De a kéreg, a levél és a zöld termésfal is ad barna festéket, diópácot.

A magvak nem száradó olaját étkezésre és szappangyártásra használják. De parfüm-alapanyag is, Giorgio Armani "Mania" parfümjében is van.

Telefon: 30/390-99-29

Design: BSZ Stúdió