2017. szeptember 23 -
október 15.

A diófa

A diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó... tovább

A diófa hazánkban

A diófa nálunk őshonos növény; már a honfoglaló magyarság ... tovább

A dió

A dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag, legértékesebb... tovább

...és a többi része

A diónak nemcsak a termését, de gyógyászati célra a növény levelét, termésének... tovább

A dió tárolása

A diót száraz, szellős helyen, továbbszárítjuk egy rétegben, majd...tovább

Főoldal Oldaltérkép

A dió tárolása

A felszedett diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható.

Otthon a diót száraz, szellős helyen, egy rétegben továbbszárítjuk, majd raktárban vagy padláson, zsákban, vászonzacskóban, esetleg kartondobozban tároljuk lehetőleg száraz, hűvös helyen. A jól szárított, helyesen tárolt dió a jövő évi termésig minőségromlás nélkül eláll.

A dió egész évben hozzáférhető fontos táplálék. Ha megszáradt már, akkor egy-két percig forraljuk vízben, vagy tejben és hagyjuk utána a folyadékban tíz percig. Így visszanyeri eredeti puhaságát.

A dióbél megdarálva a mélyhűtőben hosszú ideig eláll. +1-+4 C° között, 60-70 % relatív páratartalom mellett egy évig a legszigorúbb kritikát is kibírja a tárolt dióbél minősége, legalább egy évig.

Dió törése során, ha azt akarjuk, hogy a dióbél egészben maradjon, használjuk kis fakalapácsot vagy rendes kalapácsot, s egyetlen csapást mérjünk a dió domború oldalára.

1 kiló héjas dióból 0,5 kiló belet fejthetünk.

 

 

Telefon: 30/390-99-29

Design: BSZ Stúdió