2017. szeptember 23 -
október 15.

A diófa

A diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó... tovább

A diófa hazánkban

A diófa nálunk őshonos növény; már a honfoglaló magyarság ... tovább

A dió

A dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag, legértékesebb... tovább

...és a többi része

A diónak nemcsak a termését, de gyógyászati célra a növény levelét, termésének... tovább

A dió tárolása

A diót száraz, szellős helyen, továbbszárítjuk egy rétegben, majd...tovább

Főoldal Oldaltérkép

A diófa hazánkban

A diófa nálunk őshonos növény; már a honfoglaló magyarság megismerkedett vele vándorlásai során, és itt régi ismerősként találta, gyűjtögette és fogyasztotta termését.

A diófák szinte összefüggő állományban a folyókat kísérő galériaerdőkben fordulnak elő; legismertebb eredeti termőhelyük Tiszacsécse és Milota környékén található, ahonnan jó fajtái is származnak. A diófának úszó termése van, ezért kedveli a folyók árterületét, de a madarak is terjesztik. A néphit szerint azok a legjobb fák, amelyeket a varjak ültettek, mert ők a nagyobbakat és a könnyebben feltörhetőket kedvelik. A kertekben is gyakran tapasztaljuk, hogy az elhullott és fel nem szedett dióból tavasszal erős növésű magonc serdül.

A magyar ember hagyományosan szereti a diófát. Hatalmas, formás lombkoronája alatt egy népes család is kényelmesen hűsölhet a forró nyári napokon. Szinte egyetlen más fa sem tudja azt az atmoszférát árasztani magából, mint a diófa.

Régebben, vidéki viszonylatban nem volt egyetlen ház sem szinte, ahol ne lett volna diófa. Szépségén kívül, természetesen igen fontos táplálék a termése, amely minden korosztály számára ajánlott. Sokat ültettek belőle a legelők köré, az utak mellé, a szőlők közé és a kertekbe. Sajnos, a nagyüzemi táblák kialakítása során sok tízezer diófát kellett kivágni. Helyettük a kiskertekben szaporodott a diófák száma.

Telefon: 30/390-99-29

Design: BSZ Stúdió