2017. szeptember 23 -
október 15.

A diófa

A diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó... tovább

A diófa hazánkban

A diófa nálunk őshonos növény; már a honfoglaló magyarság ... tovább

A dió

A dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag, legértékesebb... tovább

...és a többi része

A diónak nemcsak a termését, de gyógyászati célra a növény levelét, termésének... tovább

A dió tárolása

A diót száraz, szellős helyen, továbbszárítjuk egy rétegben, majd...tovább

Főoldal Oldaltérkép

A diófa

A dió vagy diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó nemzetség. Közepes, vagy nagy termetű (10–40 m magas) lombhullató fák, 20–90 cm-es, 5-25 levélkéből összetett leveleik páratlanul szárnyaltak, termésük diótermés (csonthéjashoz hasonló, zárt kupacsú makk).

A nemzetség 21 faja az Óvilágban Délkelet-Európától Japánig, az Újvilágban Délkelet-Kanadától nyugatra Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. A génusz neve, Juglans a Jovis glans, azaz „Jupiter makkja” kifejezésből ered – átvitt értelemben, istennek való termés.

A Kárpát-medencében két fajukkal találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehető diót termő közönséges dió (J. regia), a másik az Észak-Amerikából származó, Európában parkokban díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió (J. nigra).

A nálunk termesztésben lévő közönséges diót az ókori görögök valószínűleg Prezsiából szerezték. A görögöktől került a mag Rómába, ahol először Jovis Galans vagy Jupiter makkja néven nevezték, és valószínűleg innen ered a Juglans név. A Juglans regia Itáliából terjedt el Európa többi országába.

 

 

Telefon: 30/390-99-29

Design: BSZ Stúdió