2017. szeptember 23 -
október 15.

A diófa

A diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó... tovább

A diófa hazánkban

A diófa nálunk őshonos növény; már a honfoglaló magyarság ... tovább

A dió

A dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag, legértékesebb... tovább

...és a többi része

A diónak nemcsak a termését, de gyógyászati célra a növény levelét, termésének... tovább

A dió tárolása

A diót száraz, szellős helyen, továbbszárítjuk egy rétegben, majd...tovább

Főoldal Oldaltérkép

A dió

A dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag, legértékesebb csonthéjas gyümölcsünk. Zsírsav mellett fehérjét, ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor), C, B1, B2 vitamint is bőséggel tartalmaz. A legfontosabb azonban a telítetlen zsírsav tartalma, amely jó hatású a keringésre.

Enyhén kesernyés ízű, nyersen és főzve egyaránt fogyasztjuk. A dió édességekben, süteményekben töltelékként használatos, de tehetjük salátákba, és húsételek mellé is finom. A franciák a dióból olajat is készítenek, melyet saláta különlegességeikhez használnak, valamint híresek dióboraik.

Az egészség szempontjából nyersen legjobb a dió. Napi 4-5 szem fogyasztása már a benne lévő esszenciális zsírsavaknak köszönhetően rendben tartja a vérnyomást és megelőzi a szívproblémákat, csökkenti a vér koleszterin-szintjét és jelentősen javíthatja a cukorbetegek ereinek állapotát.

A dió gyógyhatása nagyon szerteágazó. A gyümölcs maga parazitaölő, féregölő, vértisztító, az emésztő szervek munkáját serkentő hatású. Magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít. Jó hatású az idegrendszerre, a legyengült szervezetet táplálja, erősíti. Ha valakinek a szervezetét erősíteni szeretnénk, úgy őrölt diót keverjünk össze mézzel és egy pici citromlével. Nagyon finom és tápláló.

 

 

Telefon: 30/390-99-29

Design: BSZ Stúdió